Tavaszi „Zöld Napok” óvodánkban

Április utolsó hetében rendeztük meg óvodánkba a VII. „Nyitnikék napokat”.

Kiemelten fontos feladatunk a fenntartható fejlődés érdekében hangsúlyt helyezni a környezettudatos magatartásformálás alapozására, alakítására. A hét folyamán minden napra szerveztünk a gyerekeknek közös, illetve csoportonként programokat, melyek az életkori sajátosságaikhoz illeszkedtek.

008Az első napon a nagyobbakkal – Süni és Katica csoporttal – a gyenesdiási Festetics Imre Élményközpontba kirándultunk, ahol a balatongyöröki tagóvodánk Méhecske csoportja is csatlakozott hozzánk. Varga Péterné ökoturisztikai vezető szeretettel várt bennünket. Az erdő védelme érdekében egy játékos feladattal kezdődött a terep felfedezése: a „kis erdőt” kellett megszabadítani a nem oda való dolgoktól. A gyerekek lelkesen keresgéltek a fűben és ügyesen kiválogatták a hulladékokat és helyén hagyták az erdei növények, állatok képeit és egy igazi szarvasagancsot is.

012Az Állatparkot és Vadfarmot felfedező körút előtt a gyerekek tele szedhették a markukat egy-egy csokor gyermekláncfűvel, hogy utunk során ezekkel a finom csemegékkel megkínálják az állatokat. Nagy élmény volt számukra, ahogy a bárányok, lovak, szarvasok elvették a kezükből a füveket. A vaddisznóknak csak bedobni volt szabad, mert azok nem olyan szelídek. A túravezetőtől sok új ismeretet hallhattak a gyerekek a megfigyelt állatokról. A felfedezések, tapasztalatok során pozitív érzelmi viszony alakul a természethez és megtanulják azok védelmét, az értékek megőrzését.

A második napon az óvoda udvarán rendeztük meg mindhárom csoportunk részvételével a hagyományos „Nyitnikék, kalandra fel!” vetélkedőnket. A környezetünkkel kapcsolatos játékos, mozgásos feladatok során feleleveníthették meglévő ismereteiket az erdő védelmével kapcsolatban, a rovarok, madarak felismerésével. A szelektív hulladékgyűjtő játékkal a környezetünk tisztaságára hívtuk fel a figyelmüket és gyakorolhatták az anyagok megnevezését. (papír, műanyag, üveg, fém) A vízhordó ügyességi játék fejlesztette figyelmüket, egyensúlyozó képességüket. Minden csapat sikeresen összegyűjtötte az öt állomáson a jutalom matricákat.

035A vetélkedő napján megajándékoztuk azokat a gyerekeket, akik otthon a szüleik segítségével az Etalon Zala által kiírt pályázatra újrahasznosított anyagokból egyedi „Varázsházikókat” készítettek és bejutottak a szakmai zsűri elé az alkotásaikkal! Köszönjük, a szülők segítségét!

A hét második felében csoportonként valósultak meg a tervezett programok. A Csiga-biga kiscsoport gyermekei az óvoda keretei között maradtak és gyűjtöttek ismereteket: felfedezték az óvoda fáit, a kertben előforduló madarakat, megismerték az esővízgyűjtő helyet, gilisztafarmot készítettek, nagy kartonokból játékba bevonható kisautók készültek, megnézték a folyosón elhelyezett szelektív gyűjtőszigetet, vizes játékokkal a víz fontosságára hívtuk fel a figyelmüket.

A középsőbe járó Süni csoportosok a gyenesdiási Vízi malomhoz gyalog túráztak a kerékpárúton. A vízi malom mellett kialakított Festetics Fűszerkert és Herbárium is érdekes látnivalót nyújtott. Párhuzamosan az anyák napjára készülődés is folyt. A tevékenységeket összekapcsolva megismerkedtek a gyerekek az „újrapapír” készítés technikájával, mely során szép szívecskék formálódtak a kis kezek alatt.

A Katica csoportosok idén a legnagyobbak. A Süni csoporttal együtt finom linzertészta készítéssel készültek az anyukák, nagymamák megköszöntésére. Csoport szinten a február végétől indult heti úszás programban vettek részt. Egyéni ütemük szerint nagyon szépen haladnak az úszás technikájának elsajátításában.

A szülőket is bevontuk az „Egy gyermek, egy palánta” programba: egy-egy kis növény felajánlásával támogatták óvodánk virágos- gyógynövény- és fűszerkertjét, melyeket a gyerekek elültethettek és reméljük a folyamatos gondozás meghozza majd a „gyümölcsét” és gyönyörködhetünk is a szépen kialakított környezetünkbe.

A hét lezárásaként minden gyermek kapott egy égetett agyagból készült kis láncot.

A kiemelt „Zöld Napok” programjai mellett folyamatosan szem előtt tartjuk a gyermekek környezettudatos nevelését.

 

Anyák napi köszöntő

Május első vasárnapja az édesanyák ünnepe.

Nagyon örültünk, hogy május első hetében, két év kimaradás után újra meghívhattuk óvodánkba anyák napi köszöntőre az anyukákat és nagymamákat. Mindhárom csoport az életkori sajátosságaihoz igazodva készült: kedves ajándékokat készítettek, dalokat, verseket, táncot tanultak. A Csiga -biga csoport rendhagyó módon az udvaron szerzett meglepetést a vendégeknek, a Süni csoportosok bevonták a dalos játékukba az anyukákat, a Katica csoport szívecske fejdíszben és piros-fehér szalvétákkal egyöntetű, mutatós zenés táncot adott elő. Az édesanyák és nagymamák meghatottan és boldogan gyönyörködtek gyermekeikben.

A köszöntő után átadták a gyerekek az ajándékaikat és süteménnyel kínálták a meghívottakat. Jó volt látni a sok mosolygós arcot!

Tüttőné Kovács Ibolya, intézményvezető

Hozzászólások lezárva