Múzeumpedagógiai foglalkozások élményei a Katica csoportban

Az óvodai játékos foglalkozások során igyekszünk minél több élményhez és tapasztalatszerzési lehetőséghez juttatni a gyerekeket, mert ezáltal elmélyülnek és tartósabbá válnak az ismereteik. Óvodás korban különösen fontos, hogy lehetőleg minél több érzékszervvel szerezzenek információkat a körülöttük lévő világról, ne csak lássák és hallják, hanem meg is tapinthassák a tárgyakat, eszközöket. Ezért is jelentkeztünk a Balatoni Múzeum múzeumpedagógiai programjára és vásároltuk meg a szülők hozzájárulásával a négy alkalomra szóló bérletet, amiből már két foglalkozáson részt vettünk.

Az utazást helyijárattal oldjuk meg. A gyerekek gyakorolják ezáltal az autóbuszon való helyes viselkedést, magatartást, a városi gyalogos közlekedés szabályait.

Az első alkalom ősszel az Állatok világnapja témahetünkbe illeszkedett. Megnéztük az óriási akváriumban úszkáló halakat és a témához kapcsolódó múzeumi termeket. Néhány kitömött állatot meg is simogathattak a gyerekek, amelyek nem voltak egészségre ártalmas vegyszerrel kezelve. Nagy élmény volt látni, hogy közelről milyen hatalmas egy sas madár, hiszen eddig csak a távolból láthattuk a levegőben körözni.

 width=

Második alkalommal a „Márciusi ifjak” című foglalkozáson hazánk legszebb nemzeti ünnepével ismerkedhettek a gyerekek. Az óvodában előzetesen is beszélgettünk az ünnepről, képeskönyveket nézegettünk és egy népi gyermektánc összeállítással is készültünk, melyet büszkén mutattunk be az óvodában és a községi ünnepen.

A múzeumban kézbe is vehették a szabadságharc során használt fegyvereket: szablyát, pisztolyt, puskát, valamint megtekinthették a tüzérségi ágyú kicsinyített mását. Bizony némelyiket megtartani sem volt könnyű, nemhogy harcolni vele! Nem minden kisgyermek mondhatja el magáról, hogy élőben láthatta Kossuth Lajos dupla csövű pisztolyát. Mi láthattuk!

Németh Péter múzeum igazgató, múzeumpedagógus mesélt a fegyverek használatáról, a huszárokról és Petőfi Sándor nevezetes verse, a Nemzeti dal is szóba került.

A foglalkozás végén a kreativitásukat is szabadon engedhették: huszárt vagy magyar lányt készíthettek papírból, melyet haza vihettek.

Még két alkalommal megyünk ebben a nevelési évben. A következő két téma is izgalmas és kedves lesz a gyerekek számára: a húsvéti ünnepkörrel és a beporzó rovarokkal kapcsolatban bővíthetik tudásukat.

Bízom benne, hogy ha ilyen jó élményeket szereznek a gyerekek, később is szívesen látogatják majd a múzeumokat és érdeklődő felnőttekké válnak!

Frankó Ágnes, óvodapedagógus

Hozzászólások lezárva